Als I.V. therapeut begeleid ik jou. Je staat er niet alleen voor. Samen gaan we kijken wat er precies vast zit en hoe we er terug beweging in kunnen krijgen.
Ik wandel, soms letterlijk, met je mee en reik je onderweg andere inzichten, handvaten of heel concrete oefeningen of aan om terug een evenwicht te brengen in je handelen, je denken en je voelen.
Je mag hierbij rekenen op veiligheid, empathie, vertrouwen en respect binnen ons therapeutisch traject.
Ik luister en geef tijd en ruimte aan jou verhaal: wat er is, mag er zijn.
…en er is altijd een weg. Zo niet, dan nemen we het pad!
– Bram Voets –
I.V. therapie (in een notendop)
Interactionele Vormgeving (I.V.) – een integratieve psychotherapeutische benadering. Dit wil niet zeggen dat eender welke psychotherapeutische stroming zomaar wordt gebruikt om in te zetten tijdens de therapie.
I.V. legt eigen accenten, die nauwkeurig bestudeerd en gefundeerd zijn. De visie van I.V. is dynamisch en voortdurend in ontwikkeling door de nieuwe inzichten en praktijkervaringen die er zijn.
Een belangrijke basis is de dialoog, de interactie. Therapeut en cliënt gaan samen in interactie met elkaar en geven op die manier vorm aan de therapie die heb beste aansluit bij de noden van de cliënt.
Vanuit mijn vorming als I.V therapeut, m.a.w. psychotherapeut in de Interactionele Vormgeving werk ik dus niet vanuit één bepaalde therapeutische stroming maar combineer deze in afstemming op de cliënt, op jou.
De oorsprong van de Interactionele Vormgeving ligt in de systeemtheorie en de humanistische psychologie; een persoongericht en experiëntiële benadering. Hierbij wordt er bijzonder aandacht gegeven aan o.a. de Gedrags- en Cognitieve therapie, de Contextuele benadering, de Psychosynthese, de Bio-energetica en de Jungjaanse analytische psychologie.
Psychotherapeutische vormen die als onderbouwing en ‘voeding’ werken zijn o.a.:
- gesprekstherapie
- Cliëntgerichte therapie (Cliënt Centered)
- Gestalttherapie
- Voice Dialogue
- Cognititeve gedragstherapie
- Psychoanalyse, gebaseerd op de Analytische psychologie van Jung.
- creatieve werkvormen (o.a. houtsnijden, schrijven, beeldend werk, enz.)
- Bio-energetica
- wandeltherapie, wilderness therapy
- Focussen
- Contextuele therapie
- Systeem- en communicatietherapie
- Psychosynthese
- NLP
- enz.
Alle termen en namen van stromingen en benaderingsvormen, zijn vooral belangrijk voor mij en uiteraard ook voor diegenen die interesse hebben. Je moet ze al zeker niet onthouden. Indien je tijdens de therapie meer uitleg en theoretische onderbouwing wenst, kan dat op dat moment. Maar we mogen beiden bij onze eigen leest blijven.
Ik bekijk samen met jou, in functie van je noden, welke therapeutische invalshoek(en) en methode(n) best op dat moment bij je past/passen.
Als psychotherapeut bied ik begeleiding en therapie op de manier waarop jij, als cliënt, er het meeste baat bij hebt en waar je iets mee kunt in jouw dagdagelijks leven. StapVoets, op jouw natuurlijk tempo, gaan we samen op zoek naar mogelijkheden waarmee jij op eigen kracht verder kunt.